PDA

Zobacz pełną wersję : A co myslicie o tym?

wolak
10-10-09, 10:03
Z gazeta.pl
Fulham chciałoby sfinalizować transakcję w zimowym oknie transferowym. Podobno londyńczycy już od dwóch lat obserwują młodego piłkarza, który jak na razie zaliczył pięć występów w reprezentacji Polski do lat 21.

- Obserwujemy Borysiuka już od czasu jego ligowego debiutu. To oczywiste, że polska liga jest słaba, ale widzimy w nim potencjał. On będzie coraz lepszy, a z naszymi zasobami może nawet stać się wielką gwiazdą - powiedział jeden ze skautów Fulham serwisowi Mirror Football.

Po zdobyciu bramki w meczu z Odrą Wodzisław 19 kwietnia 2008 roku, mający zaledwie 16 lat 8 miesięcy i 21 dni Borysiuk stał się drugim, po Włodzimierzu Lubańskim, najmłodszym strzelcem w historii polskiej ekstraklasy.

Sam transfer jak transfer - IMO Borysiuk przestał się rozwijać i się nie rozwinie w Legii niestety, także dla niego dobrze. Dla klubu też dobrze bo 2 banki funtow piechotą nie chodzą a więcej wart nie jest.

Ale bardziej spodobała mi się informacja że:
1) Obserwują dwa lata zawodnika
2) Obserwują młode reprezentacje U16, U18

Tak się powinno robić skauting i zakupy - my raczej nie mamy szans na juniorów z piłkarskich potęg typu Brazylia czy Nigeria ale nawet w takich reprach młodzieżowych jak Albania, Białoruś czy kraje nadbałtyckie można trafić perełki. Nie jeździć po klubach i tracić czas tylko wykorzystać że ktoś już ich przesiał

jonesy
10-10-09, 10:41
Bzdura :)

Zauwaz, ze Fulham bylo kojarzone juz z kilkoma graczami, tylko dlatego ze ich skaut jezdzil ogladac Brozka, wiec dorobiono ideologie.

Borysiuk nie ma papierow na gre, to bedzie slabszy Surma. Artykul to fantazja dziennikarska.

wolak
10-10-09, 10:54
Bzdura :)

Zauwaz, ze Fulham bylo kojarzone juz z kilkoma graczami, tylko dlatego ze ich skaut jezdzil ogladac Brozka, wiec dorobiono ideologie.

Borysiuk nie ma papierow na gre, to bedzie slabszy Surma. Artykul to fantazja dziennikarska.
bardziej chodzilo mi o drugą część wypowiedzi a propos skautingu :-).

A co do transferu:
Zauważ ze nikt nie mówi że Borysiuk ma wejść do podstawowej jedenastki i grać w Fulham :-)
Za rok, dwa jakby się przyłożył do treningów może coś by z niego było.
Borysiuk "miał papiery" dwa lata temu, od roku ich nie ma, pytanie czy w dobrym klubie, poza obecnym środowiskiem, nie mógłby się rozwinąć? - moim zdaniem jest taka szansa.
Tyle że zgodzę się z tym że raczej go nie kupią a jeśli nawet to nikt nie da tyle za rezerwowego "do przeszkolenia" gracza.

jonesy
10-10-09, 10:59
Masz oczywiscie racje, ogladac sie powinno dosc dlugo - na roznych poziomach, ale jakos nie wierze ze ogladali 2 lata akurat Borysiuka :)

Chlopak nie ma w ogole iskry do gry ofensywnej. Nie ma tego czegos. Co wiecej w defebnsywnie nie jest najsilniejszy fizycznie. Przypomina mi za bardzo Surme, ale Surma mial moment ze chcial grac do przodu (poczatek u nas).

Co gorsze Iwanski wg mnie jest lepszy duzo w defensywnie niz Borysiuk, oczywiscie Ariel jeszcze zlapie troche doswiadczenia, ale nawet zakladajac ze dogoni Iwanskiego w grze defensywnej, w ofensywnej nie bedzie lepszy od Surmy czy Jarzebowskiego (ten gra dobrze glowa).

Kijek
10-10-09, 11:23
Masz oczywiscie racje, ogladac sie powinno dosc dlugo - na roznych poziomach, ale jakos nie wierze ze ogladali 2 lata akurat Borysiuka :)

Chlopak nie ma w ogole iskry do gry ofensywnej. Nie ma tego czegos. Co wiecej w defebnsywnie nie jest najsilniejszy fizycznie. Przypomina mi za bardzo Surme, ale Surma mial moment ze chcial grac do przodu (poczatek u nas).

Co gorsze Iwanski wg mnie jest lepszy duzo w defensywnie niz Borysiuk, oczywiscie Ariel jeszcze zlapie troche doswiadczenia, ale nawet zakladajac ze dogoni Iwanskiego w grze defensywnej, w ofensywnej nie bedzie lepszy od Surmy czy Jarzebowskiego (ten gra dobrze glowa).

No nie gadaj, Jarza ma niezłe uderzenie z dystantu dodatkowo.

mort
10-10-09, 11:42
Dla klubu też dobrze bo 2 banki funtow piechotą nie chodzą a więcej wart nie jest.

a co w tym dobrego dla klubu?

pytam poważnie i bez złośliwości bo być może wiesz coś o czym ja nie mam pojęcia.

wolak
11-10-09, 15:14
a co w tym dobrego dla klubu?

pytam poważnie i bez złośliwości bo być może wiesz coś o czym ja nie mam pojęcia.

Przyjąłem czysto hipotetyczne założenie że angole zapłacą te 2 mln funtów.
Możemy się oczywiście zastanawiać na co te pieniądze zostaną przeznaczone vide casus Janczyka :-) ale generalnie, gdy do kasy klubu wpływa 2 mln funtów to jest raczej dobrze.
No chyba że uważasz że Ariel jest obecnie wart więcej ... to ja przepraszam